- 350 gram wortelen (beta-caroteen, vitamine E en zink)
- stukje gember van 2cm (zink)
- 2 Appels (Vitamine C)
- ½ bosje platte perserselie (beta-caroteen, vitamine C en zink)
Blog
Je ogen fit en gezond!
‘Worteltjes zijn goed voor je ogen.’ Menig vader of moeder horen we dat zeggen. Maar is dit wel echt zo of is het gewoon een excuus om je bord leeg te eten? Wij hebben het voor je uitgezocht.
In wortels zit beta-caroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Retinol is afgeleid van het word retina, wat netvlies betekent. Vitamine A heft dan ook als functie om nachtblindheid te voorkomen. Beta-caroteen in combinatie met een olie/vet zorgt voor effectiever traanvocht. Dus heb je last van droge, rode of vermoeide ogen? Probeer dan eens ons wortelsapje!
Conclusie: onze ouders hebben gelijk. Maar kunnen we dan niet beter de hele dag wortels eten? Nee hoor, want zoals bij zoveel dingen, teveel of te weinig vitamine A is niet handig voor ons lichaam. En van heel veel wortels eten wordt onze huid licht oranje. Misschien een idee voor echte fans van het nederlands elftal.
Naast vitamine A en beta-caroteen zijn er nog meer belangrijke stoffen die zorgen voor gezonde ogen. Bijvoorbeeld vitamine C. Een grote inname van vitamine C per dag (>350 mg) kan de kans op straar doen verminderen. Staar zorgt ervoor dat je ooglens troebel wordt door eiwitophoping. En zorgt daarmee voor dubbelzien, wazig zien of lichtflitsen.
Vitamine C speelt samen met nog meer vitaminen en anti-oxidanten een rol bij ons imuumstysteem. Dit zijn vitame E, carotenoïden, luteïne, zink en zeaxanthine. Samen kunnen ze de kans op Macula Degeneratie verminderen. MD betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek. Hierdoor kun je met MD dus steeds minder details waarnemen in het zien.
Om je ogen af en toe eens een extra boost te geven, hebben we hieronder hét wortelsapje speciaal voor je ogen: ‘For your eyes only’
Ingrediënten voor 2 glazen sap: